AI in (de) KOERS
Veiliger, sneller, slimmer, en op maat van elke fan!

7 december 2021
lezing
Postuniversitair Centrum KU Leuven

Data is het nieuwe goud – ook op de fiets! De exponentiële groei van data, in combinatie met de toenemende rekenkracht en efficiëntere algoritmes, maken steeds betere ondersteuning door AI mogelijk. Data en artificiële intelligentie kunnen ook de wielrenners vooruithelpen in hun race naar goud. 

Wielerdata kunnen de performance van wielrenners verbeteren. Koersresultaten en trainingsgegevens van renners, maar ook sensordata over hun maximale vermogen of hun hartslag, kunnen gebruikt worden om datagedreven voorspellingen te maken, om sneller jonge wielertalenten op te sporen, of ter ondersteuning van coaching en training van wielrenners op maat. 

Ook in de sportverslaggeving kunnen (sensor)data en artificiële intelligentie de sportbeleving verrijken en de koers aantrekkelijker maken. Datagedreven samenvattingen, bijvoorbeeld, kunnen focussen op jouw favoriete renners/team en je tonen hoe zij presteerden op de points of interest van jouw keuze. 

Tot slot gooit ook de internationale wielerunie (UCI) data in de strijd voor meer veiligheid. In opdracht van UCI ontwikkelt IDLab tools om incidenten te analyseren en parcours te gaan evalueren. Alle verzamelde kennis moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een nieuw werkinstrument voor organisatoren, waarmee ze op voorhand de potentiële risico’s kunnen detecteren van hun voorgestelde parcours. In de voorbije Ronde van Polen en Benelux Tour werden de tools van IDLab reeds succesvol ingezet.   

Programma

Professoren Steven Verstockt en Steven Latré gaan in op drie aspecten van AI in de wielersport:

 • Hoe koersresultaten en trainingsgegevens van renners prestaties helpen verbeteren. 
 • Sportverslaggeving en AI: hoe (sensor)data de sportbeleving verrijken en de koers aantrekkelijker maken.
 • Een veiligere koers dankzij data: in opdracht van de Internationale Wielerunie UCI ontwikkelt IDLab tools om incidenten te analyseren en het parcours te evalueren.

Ook ex-wielrenster Lieselot Decroix komt langs en geeft haar visie op innovatie in de wielersport.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Roeselaars muziekant Joost Carpentier

Sprekers

 • Professoren Steven Verstockt (UGent) en Steven Latré (UAntwerpen) zijn beiden verbonden aan onderzoeksgroep IDLab van imec, waar ze onderzoek doen naar de manieren waarop AI de wielersport kan optimaliseren.
 • Lieselot Decroix is ex-wielrenster, commentator bij Sporza en racecoach bij Jumbo-Visma Women.

Praktisch

 • 7 december 2021, 19.30-21.30u, gevolgd door een drankje in het KOERSkaffee.
 • Locatie: KOERS. Museum van de Wielersport
  Polenplein 15
  8800 Roeselare
 • Taal: Nederlands
 • Doelgroep: iedereen met interesse in de wielersport en/of technologie

Inschrijven?

 • Inschrijvingsperiode: voor 3 december 2021
 • Prijs: €15

Klaar om te starten?

Alle praktische info vind je op de pagina van KU Leuven Postuniversitair Centrum (PUC)