Fairness and Transparency in Ranking

Carlos Castillo, Pompeu Fabra University, Barcelona
29 oktober 2021, online
Seminariereeks ‘Sense & Sensibility of AI

Meer en meer onderzoeken zoekmachines niet alleen de informatie op het internet, maar ook hun eigen klanten. Dit creëert een heel nieuw scala aan ethische vragen in het information-retrievaldomein. Prof. Castillo van Pompeu Fabra University gaat in op de nieuwste onderzoeksinzichten.

Traditioneel beoordelen we ‘ranking in information retrieval’ vanuit de relevantie van de zoekmachineresultaten voor de mensen die naar informatie zoeken. We bekijken dus of het systeem de juiste informatie, aan de juiste mensen, op de juiste manier en op het juiste moment aanbiedt. Maar in de huidige information-retrievalsystemen geven mensen niet alleen de zoekopdrachten, maar worden ze in toenemende mate ook zelf het onderwerp dat onderzocht wordt.

Prof. Castillo legt uit hoe dit verschillende nieuwe problemen in information retrieval creëert, problemen die recent onderzocht werden met aandacht voor eerlijkheid/non-discriminatie, aansprakelijkheid en transparantie.

Carlos Castillo

Carlos Castillo is een Distinguished Research Professor aan de Pompeu Fabra-universiteit in Barcelona, waar hij de onderzoeksgroep Web Science en Social Computing leidt. Hij is een webminer met een achtergrond in ‘information retrieval’, en wordt geciteerd op het gebied van crisisinformatica, kwaliteit en geloofwaardigheid van webinhoud, en ‘adverserial web search’.

Castillo is een productieve, veel geciteerde, onderzoeker die co-auteur is van meer dan 80 publicaties voor internationale topconferenties en tijdschriften. Hij ontving al een ‘test-of-time award’, vier ‘best paper awards’ en twee ‘best student paper awards’. Zijn werken omvatten een boek over Big Crisis Data, evenals monografieën over ‘Information and Influence Propagation’, en ‘Adversarial Web Search‘.

Praktisch

 • 29 oktober 2021, 11-12u
 • Locatie: online
 • Contact: Laura Alonso
  laura.alonso@vlaamse-ai-academie.be
 • Taal: Engels
 • Doelgroep: onderzoekers met inzicht in de technische aspecten van AI & machine learning

Inschrijven?

 • Inschrijvingsperiode: tem 28 oktober 2021
 • Voorwaarden: masterdiploma
 • Prijs: gratis
 • Check je spamfolder als je twee dagen voor de start van het seminarie nog geen link naar de locatie ontvangen hebt.

Je hebt je aangemeld, maar kunt toch niet deelnemen? Bedankt om je terug uit te schrijven via info@vlaamse-ai-academie.be.

Sense & Sensibility of AI

Seminariereeks over Ethiek in AI: Eerlijkheid, Privacy & Betrouwbaarheid

AI heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven, voorbeelden hiervan zijn de automatisering van sommige belangrijke beslissingen, zoals hypotheken en leningen, of de automatische beoordelingen van borgtochtrisico of de vele aanbevelingen op het internet. Al deze AI-systemen dragen risico op ‘filter bubbels’ en polarisering met zich mee. Terwijl AI in de samenleving wordt uitgerold, schuift ook de discussie over onze waarden naar de voorgrond: Hoe sluiten AI-gebaseerde systemen erop aan en welke invloed oefenen ze erop uit? Dit debat vraagt ​​om een ​​multidisciplinaire blik, waarbij zowel technische als niet-technische invalshoeken een prominente plaats innemen. We gaven de computer senses, zintuigen, maar hoe geven we hem ook sensibility, gevoel?

In de seminariereeks ‘Sense & Sensibility of AI’ richten we ons op PhD-studenten om over de verschillende aspecten van Ethiek in AI te leren – niet alleen om zich ervan bewust te zijn, maar ook om over de impact van AI op de maatschappij te leren en om methodologieën aan te leren waarmee zij ethische problemen kunnen identficeren, inschatten en mogelijk ook op te lossen. Deze maandelijkse seminaries pakken onderwerpen aan zoals vooroordelen en eerlijkheid, privacy, betrouwbaarheid en het balanceren van technische, sociale en wetgevende perspectieven.

Deze serie mikt op doctoraatsstudenten actief in het brede veld van AI en datawetenschap. Om de lezingen volledig te kunnen begrijpen, kan een achtergrond in de technische aspecten van AI/Machine Learning nodig zijn.

Sense & Sensibility of AI is een seminariereeks ontwikkeld door de Vlaamse AI Academie, in samenwerking en met de steun van al onze partners, alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en Kenniscentrum Data & Maatschappij.

Schrijf je in