Meer tijd voor mensenwerk. RPA in het lokaal bestuur

9 november 2021, online
inleidende webinar
Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) & VAIA

Ontdek hoe een combinatie van robotgestuurde procesautomatisering met AI, repetitieve regelgebaseerde taken van je team kan overnemen.

Inkomende berichten analyseren en doorsturen naar de juiste dienst, dossiers opzoeken, verslagen correct archiveren… Het zijn slechts enkele taken waar medewerkers van lokale besturen veel tijd en concentratie in steken, maar die ook repetitief zijn en telkens opnieuw een vast stramien volgen. Nieuwe technologieën zoals RPA (robotgestuurde procesautomatisering) en AI (artificiële intelligentie) kunnen hierbij voor aanzienlijke tijdsbesparing zorgen, foutenmarges wegwerken en tijd vrijmaken voor meer kwaliteitsvol ‘mensenwerk’, zoals het contact met burgers en collega’s.


Programma?

Docenten van Howest laten je kennismaken met RPA en AI in RPA. Ze leggen uit hoe je processen slim kan automatiseren en digitaliseren, gebruik makend van tekst- (NLP) en beeldanalyse (computer vision). Ze tonen ook verschillende toepassingsgebieden in facturatie, boekhouding of personeelsbeheer. Maar eigenlijk kan je (AI in) RPA toepassen op alle taken die zich bezighouden met input en opzoeken.

Daarna zal Gert Steegmans, adviseur van de financieel directeur van de stad Hasselt uitleggen waarom en hoe zij deze technologie al in een achttal financiële processen hebben geïntroduceerd in de stad.

Tenslotte volgt Kenniscentrum Data en Maatschappij dat zich over de ethische en juridische implicaties van het gebruik van (AI in) RPA buigt. Zij ontwikkelden een methode “begeleidingsethiek” die ze samen met jullie op 1 realistische case zullen toepassen. Op die manier leer je jouw eigen toekomstige (AI in) RPA-toepassingen op een ethische manier te ontwikkelen, rekening houdend met verschillende stakeholderperspectieven en met concrete acties eraan gekoppeld.

Op het einde van het webinar is er een Q&A-sessie en voorzien we voldoende tijd om iedereen zijn vragen te beantwoorden

Praktisch

  • 9 november 2021,
    10-12u
  • Locatie: online
  • Taal: Nederlands
  • Doelgroep: Vlaamse Steden en Gemeenten
  • Contact: Nele Timmermans

Inschrijven?

  • Deelname is gratis, inschrijven is wel verplicht
  • alleen VVSG-leden/lokale besturen kunnen deelnemen
  • Geen log-in bij VVSG? Contacteer Nele Timmermans om in te schrijven.

Klaar om te starten?

Alle praktische info vind je op de opleidingspagina van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG