VAIA Presents…

korte presentaties
elke dinsdagmiddag, online
VAIA

Een wekelijks hapje AI

Voortaan overgieten we dinsdagmiddag met een AI-sausje. In korte presentaties uit industrie, onderzoek en beleid, geven we je een idee van de volledige toepassingsbreedte van AI. Gerenommeerde experts zullen uitleggen waarvoor zij AI gebruiken en welke mogelijkheden en toepassingen de technologie nog biedt. Uiteraard gaan we ook de uitdagingen niet uit de weg.

Met deze presentaties willen we je meer inzicht in het AI-spectrum verschaffen. We zien ze ze dan ook als een proevertje om je appetijt voor AI verder aan te wakkeren. Wees er dus zeker ook bij, VAIA Presents… is gratis en voorkennis wordt niet verwacht!

En ben je daarna gebeten en hongerig naar meer? Kijk dan zeker ook eens een kijkje in ons volledige menu met opleidingen voor beginners tot gevorderden.

Artificiële intelligentie wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat AI-gerelateerde schadegevallen alsmaar vaker opduiken. Er kan bijvoorbeeld worden verwezen naar ongevallen veroorzaakt  door autonome motorvoertuigen  of een medisch-diagnostisch AI-systeem dat tijdens een operatie een verkeerde handeling uitvoert. Wie kan voor dergelijke schade aansprakelijk gesteld worden? En wie moet ervoor aansprakelijk zijn? Dr. Jan De Bruyne toont op een toegankelijke manier aan dat de unieke eigenschappen van AI een uitdaging vormen voor de toepassing van traditionele concepten uit het huidige buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

Jan De Bruyne is research expert bij CiTiP KU Leuven in aansprakelijkheidsrecht en AI, en actief in het Vlaams Kenniscentrum voor Data & Maatschappij. Hij is redacteur bij Autonome motorvoertuigen: een multidisciplinair onderzoek naar de maatschappelijke impact” (Vanden Broele, 2020), “Artificiële intelligentie en Maatschappij” (Gompel&Svacina, 2021) en “Artificial intelligence and the law” (Intersentia, 2021). Full bio

Lode Lauwaert

AI wordt vaak omschreven als disruptieve technologie. Maar wat wordt daarmee precies wel en niet bedoeld? Waarom wordt dat eigenlijk gezegd? En klopt het wel? Is AI inderdaad disruptief? Prof. Lode Lauwaert focust op AI en ethiek, en vraagt zich af of slimme technologie geheel nieuwe ethische problemen creëert. Is AI op het vlak van de ethiek oude wijn in nieuwe vaten?

Lode Lauwaert (1981) is hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven. Hij interesseert zich voor hedendaagse Franse filosofie, techniekfilosofie, geweld in al zijn facetten en filosofie van het voetbal. Hij brengt regelmatig filosofie naar een breder publiek, onder meer via lezingen en stukjes in de media. Zijn jongste pennenvrucht is het boek ‘Wij, Robots‘, uitgegeven bij Lannoo.

Wat heb je zeker nodig alvorens aan een AI-traject te beginnen? Datamanagement! Maarten Masschelein overloopt wat databeheer is en hoe je er vandaag al mee kan starten.

Maarten Masschelein is mede-oprichter en CEO van Soda, het datamonitoringplatform dat data geschikt, controleerbaar en betrouwbaar houdt. Hij is verantwoordelijk voor de bedrijfs- en productstrategie van het bedrijf. Voordat hij Soda mede oprichtte, was Maarten verantwoordelijk voor field operations bij Collibra, een unicorn data intelligence bedrijf. Hij behaalde een master in Business Information Management aan de Universiteit van Leuven en een master in General Management aan de Vlerick Business School. Full bio

De afgelopen jaren is aanzienlijke technologische vooruitgang geboekt op het gebied van algoritmen voor artificiële intelligentie die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, het verbeteren van de efficiëntie van de workflow, of het ondersteunen van professionals in de gezondheidszorg. Veel onderzoeksinstellingen, universiteiten en (startende) bedrijven zien de zorgsector als een aantrekkelijke markt en hebben grote bedragen geïnvesteerd in de ontwikkeling van state-of-the-art AI-algoritmen. Ondanks deze grote investeringen blijft de adoptie van AI in de echte klinische praktijk vrij laag. Veel AI-algoritmen verlaten nooit de onderzoekslaboratoria of slagen niet voor goedkeuring door de regelgevende instanties. Tom Kimpe gaat niet alleen in op het potentieel van AI voor gebruik in gezondheidszorgtoepassingen, maar bespreekt ook in detail wat er geleerd kan worden en wat de veelvoorkomende uitdagingen zijn om een AI-algoritme van laboratoriumomgeving naar brede klinische toepassing te brengen. 

Als Vice President Technology & Innovation in de Healthcare-divisie van Barco, definieert Tom Kimpe mee de technologische roadmaps en strategie van BARCO en coördineert hij de wereldwijde onderzoeksactviteiten in de Healthcaredivisie van het bedrijf. Hij behaalde een Master in de computerwetenschapen en een PhD in de elektrische ingenieurswetenschappen bij UGent. In 2010 behaalde hij ook een Master in Business Administration (MBA) bij Vlerick Management School. Hij is een expert in (medische) beeldschermtechnologie, beeldkwaliteitsmodellering, netwerktechnologie en medische regelgevende aspecten. Tom Kimpe coördineert alle onderzoeks- en innovatie-activiteiten bij Barco’s Healthcaredivisie en stuurt een internationaal team van ingenieurs aan.

Eerdere webinars in deze reeks:

De toepassing van artificiële intelligentie en machine learning op de enorme hoeveelheden industriële gegevens die door systemen, sensoren en bedrijfsmiddelen worden gecreëerd, kan een game-changer zijn voor het optimaliseren van uw industriële activiteiten. Michaël Haorau legt uit hoe een bedrijf  efficiënt gegevens in inzichten om kan zetten. Inzichten die vervolgens gebruikt kunnen worden om industriële processen en supply-chain-activiteiten proactief te optimaliseren, om voorspellend onderhoud mogelijk te maken zodat de uptime verhoogt, of om de kwaliteit te bewaken met het oog op klantentevredenheid.

Digitale foto’s zijn overal. Iedereen neemt ze, plaatst ze online en bekijkt ze. Ze zijn een vertaling van de werkelijkheid in gekleurde pixels. Deze vorm geeft een computer de mogelijkheid om te leren zien wat er op een foto staat, maar kijkt hij ernaar zoals wij?

Prof. Dr. Ann Dooms is hoofd van de Digital Mathematics Research Group van de VUB. Haar specialisatie ligt in cybercriminaliteit, meer bepaald in het opsporen van vervalste afbeeldingen en kunst. Ze is een elected member van het IEEE Technical Committee in Information Forensics and Security en won al verschillende prijzen voor onderwijs, onderzoek en wetenschapscommunicatie. VUB Bio Ontdek ook haar artikels voor EOS.

Ann Dooms’ Recommendations

ML6 analyseerde en verwerkte ‘game stream feeds’ uit het voetbal in near-real time. ML6 ontwikkelde daarvoor een intelligente applicatie die gebeurtenissen kan bepalen (begin van de wedstrijd, team detectie, speler tracking, bal tracking) en analyses op de video’s (duur, balbezit, score…) kan uitvoeren.

Thomas Uyttenhove is machine learning engineer bij ML6. Hij heeft een master in de ingenieurswetenschappen van UGent. LinkedIn Bio

Hoe kunnen de snelste wagens in de wereld van elkaar winnen in een F1-race? Door voortdurend een ietsje beter te zijn. Dat is waarom er F1-wagens uitgerust zijn met honderden sensoren waarvan de informatie meteen verzameld en geanalyseerd wordt door infrastructuur van DELL Technologies zodat de prestatie nog een tikkeltje verbetert.

Tom Olislagers staat aan het hoofd van de teams in Presales Solutions Architecture bij Dell Technologies in België en Luxemburg. Hij houdt zich bezig met het vaststellen en onderhouden van een strategische visie, het aansturen van innovatie en het leveren van geïntegreerd en overtuigend thought leadership. Zijn interesse- en expertisedomein is breed en gaat van databeheer, over blockchain tot artificiële intelligentie. Als econoom van opleiding en met een postgraduaat in IT Management, is hij gefocust op het creëren van business value. Hij doet al meer dan twintig jaar trots aan levenslang leren, over een breed scala aan onderwerpen. LinkedIn Bio

Tips van Tom Olislagers

een samenwerking tussen alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen

Praktisch

  • elke dinsdag, om 12.30u, behalve in de vakanties, startend op 26 oktober 2021
  • Locatie: online
  • Taal: Nederlands of Engels
  • Doelgroep: iedereen!

Inschrijven?

  • Inschrijven is niet nodig, maar als je graag een herinnering krijgt, kan je steeds inschrijven.

Klaar om te starten?

Surf elke dinsdag om 12.30u naar:

Herinner me aan de VAIA Presents webinars


Geef hieronder je contactgegevens in en wij sturen je een reminder.
We zullen deze informatie alleen voor reminders aan VAIA Presents gebruiken, conform onze Privacyverklaring & Disclaimer. Uitschrijven is steeds mogelijk via de link onderaan elke reminder.